YO8MI Ailincai Constantin

De fiecare data cand vorbesc cu nenea Titi,YO8MI, atat in banda cat si la telefon ori cand ma mai viziteaza , ma uit la dansul cu admiratie. Pentru mine este Omul de la care mereu inveti ceva. Incepand de la lectii de viata pana la radioamatorism curat.

Mereu am grija sa nu il supar. Nu ca este un om suparacios, din contra, debordeaza de o veselie si un optimism contagios.Pur si simplu se numara printre ultimii oameni de pe pamant pe care i-as supara. Nu cred ca este radioamator in Bacau care sa nu il cunoasca si care sa nu se bucure de simpla lui prezenta ori micile QSO-uri.

Ba chiar si cele lungi sunt o placere. Etatea si experienta l-a facut o adevarata enciclopedie. Mereu saritor, mereu cu un cuvant bun ori o incurajare. Si darnic. Stiut este ca radioamatorii fac parte din categoria „strangatorilor”. Nenea Titi si imparte. Asta spune ceva despre om.

De mult timp m-am gandit sa il „ingramadesc” putin la o discutie mai „privata” si pana la urma mi-am facut curaj si l-am provocat.

Mi-a raspuns fara rezerve.

YO8TEH Data si locul nasterii

YO8MI Amintiri pe scurt
Nascut pe 17 februarie 1937 in orasul P.NEAMT.

YO8TEH Cand ati facut prima data cunostinta cu radioamatorismul ?

YO8MI Primul contact cu radioamatorismul in 1954 la „SCOALA  POSTLICEALA DE RADIO ” TIMISOARA,imbolnavit de YO2GZ HOLLSCHWANDER GUNTHER  coleg si prieten.

YO8TEH Cum ati devenit radioamator?

YO8MI In urma unui curs am obtinut certificat de radiotelegrafist si indicativ de receptie YO2-1666-TM.Am activat si la YO2KAC club condus de PATAKI GEORGE EX-WB2AQC.

YO8TEH Mai tineti minte care a fost primul aparat radio pe care l-ati avut? dar prima antena?

YO8MI La scoala aveam statie colectiva de receptie dotata cu RX-RT1 [HRO]si antena LW-ire 3,5 mhz.Am avut 8-9 caiete de mate pline cu receptii,am si qsl-uri.

YO8TEH Inceputurile?

YO8MI Reintors la BC am devenit membru la YO8KAN si pentru scurt timp am lucrat la „CENTRUL DE RADIO  MOLDOVA” Galbeni de unde am plecat in armata [2 ani] timp pierdut.Dupa stagiul militar am revenit la YO8KAN unde activez si in prezent.

YO8TEH DX-uri?
YO8MI In cadrul clubului am lucrat in trafic aproape 10.000 de QSO-URI, in multe concursuri de UUS,US,RGO si contribuind  cu aport tehnic

YO8TEH Amintiri placute legate de radioamtorism?

YO8MI  Cele mai placute amintiri sint numeroasele concursuri in portabil la US si UUS.Sint multe de povestit dar nu e locul.Am activat si in ramura „Vinatoare de Vulpi” RGO concurind la concursuri interne dar si externe,Moscova 1961 camp.EU si cu echipa Varsoviei in 1980

YO8TEH Care este locul preferat de unde va place sa lucrati?

YO8MI Din 1986 am trecut la activarea serioasa a statiei YO8MI din amplasamentul actual,perioada in care am reusit sa am 300 tari diferite confirmate si indeplinirea conditiilor pentru diploma  5BDXCC.

YO8TEH Dotarea  de inceput a shack-ului?

YO8MI Dotarea a inceput cu statia RBM-15W si dipol 3,5 mhz,apoi RX-KWM[URSS]si TX-YO7DZ. A urmat UW3DI[HM],A412[HM], HW101,TS830S si ultimul FT857D

YO8TEH Antena preferata?

YO8MI Antene pe fiecare banda diferite tipuri,inv.V,bazooka,carolina,yagi scurte si uus.

YO8TEH Transceiverul preferat?

YO8MI TRCVR-ul meu preferat e prea scump pentru mine asa ca e taiat de pe lista.

YO8TEH Cum a fost radioamatorismul la inceputuri ,cum este acum si cum il vedeti in viitor ?

YO8MI Radioamatorismul de acum nu mai are farmecul anilor 1950,au aparut noi moduri de lucru,digitale,psk-uri,sstv sa.Nu mai ai nevoie de ureche,de glas, doar un deget pt.taste.Astazi toti vor QRO-uri si stau la taclale,bla bla bla. Oare asta va fi viitorul???

YO8TEH Multumesc frumos pentru timp si disponibilitate.

YO8MI 73`s Mosu Titi

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată.