DMR IN ROMANIA

  Scurta sintetizare : DMR in Romania nu inseamna doar Brandmeister. Sunt mai multe retele, mai avansate sau mai putin avansate. TG226-2269-226xxx nu inseamna conexiune obligatorie la serverul de Romania a  hotspot-ului personal sau a unui repetor. Este diferenta intre simplex si duplex. Pi-Star este o imagine a unui sistem de operare gata configurat. Nu exista dublupistar. Un codeplug setat aiurea creeaza atat probleme userului cat si celorlalti useri din retea. Reglarea mic gain-ului unei statii este destul de esentiala si denota respect pentru ceilalti participanti la trafic care nu trebuie sa fie DJ la butonul de volum cand vorbiti.

     Pentru radioamatori este indicat utilizarea unei statii emisie receptie cu afisaj LCD, cei ce nu vor sa foloseasca asa ceva ar fi frumos sa nu planga atunci cand nu se dau indicativele la fiecare apasare de PTT. Indicativul radio si Callsign-ul este trimis automat si afisat. Cine nu vede, nu are statia potrivita. Nu prea exista notiunea de DX. Personal ma doare mintea cand aud la control, citez:  „Cristal Clear cum imi place mie sa spun” mai ales cand modulatia celuilalt e de kko. Cine spune ca DMR nu este radioamatorism sa nu isi cumpere statie DMR, Hotspot etc doar ca sa zica asta in DMR (initial voiam sa scriu ca masa e c**va dar am zis sa caut ceva mai frumos). Cei ce se plang la „directiune” de fiecare daca cand limbajul unui user nu este puf sau ce vor ei sa auda, se numesc 1 sau 2 ori amandoua deodata.  Droidstar e de kko, nu incurajati lumea sa il foloseasca. Conceptul e fain, aplicatia in sine de kko si mai trebuie lucrata. Cand apasati PTT va aude si vede o tara intreaga si jumate din glob. Incercati sa nu va faceti de ras.

    Desi datorita unui frustrat care s-a simtit mai puternic furand ceea ce nu a fost in stare sa faca, am renuntat in mare parte la activitatile in DMR, chiar avand onoarea de a fi primul radioamator blocat pe serverul de Romania care sta sub masa frustratului, ba chiar de doua ori :)) , modul de lucru DMR ramane pentru mine o chestie faina si am sa incerc ca si pana acum sa ajut comunitatea chiar si asa mai limitat.

     O mare parte din informartiile ajutatoare care erau disponibile pe brandmeister.ro au fost mutate aici pentru a usura trecerea de la analog la DMR a celor ce doresc acest lucru. In timp sau la cerere voi incerca sa adaug cat mai multe informatii utile in limita timpului disponibil. Partea de support direct i-o las ca si pana acum lui YO3IFO – Cornel ca are mult mai multa rabdare decat mine  🙂

 Have fun, bucurati-va de hobby si spor la PTT-uri oriunde va aflati !