DV3k – solutie completa

 

Am postat pe youtube o filmare cu aparatul ce il folosesc pentru modurile digitale (D-Star,DMR,C4FM). Aparatul functioneaza atat ca hotspot (emitator/receptor pe o frecventa unica – cu ajutorul transceiverului ICOM7000) ,cat si ca transceiver digital (doar DMO in DMR), iar ca terminal nu foloseste statia radio putand fi utilizat conectat direct la internet (cel mai utilizat mod). Deoarece am primit mai multe intrebari voi face cateva precizari de ce proiectul este greu de portat sau reprodus.

Pentru a construi pachetele de date necesare fiecarui mod in parte este nevoie de o munca laborioasa si informatii greu de obtinut. Deoarece nu am acces la aceste informatii (documentatie completa am gasit numai pentru modul D-Star), am ales alternativa substituirii datelor reprezentand strict informatia de voce. Pentru aceasta aveam nevoie de capturarea in prealabil a transmisiei fiecarui canal programat. Modul transceiver imi ofera aceasta posibilitate de a face captura stream-ului de date iar vocoderul AMBE3000 imi ofera stream-ul de voce encodat specific fiecarui mod in parte. Astfel substitutia propriuzisa a ramas o chestiune de depistare cu exactitate a informatiei referitoare la voce pentru fiecare mod.

Receptia este relativ simpla, decodarea indicativelor am lasat-o in seama MMDVMHost iar datele ce contin vocea sunt trimise direct vocoderului (dupa identificarea modului si setarea corespunatoare a acestuia). Rezultatul obtinut este unul spectaculos dupa cum se poate vedea si in filmarea postata.

 

73 !

Cosmin – YO6FWM

21 august 2017

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *