Echipamentele si Sistemul TETRA in Romania si in Radioamatorism

De ceva timp au inceput sa se inmulteasca vanzatorii de echipamente TETRA care promit vanzarea terminalelor cu Tea 1,2,3 ori 4 si promit ca puteti asculta direct serviciile Guvernamentale. Fals si ilegal.

Daca doriti sa ascultati Politia, pompierii,jandarmeria, atunci angajati-va acolo si veti avea statie TETRA in sistem.
Daca vreti a fiti legal cumparati echipamente Clear Firmware. De preferat in bada radioamator. Daca nu gasiti verificati daca se pot programa in banda de radioamator si faceti asta cat mai repede posibil. Desigur, trebuie sa fiti radioamator.

O statie radio TETRA este in esenta un telefon mobil Push To Talk (PTT), care utilizează reteaua de telefonie mobila ori propria retea, prin urmare este necesar un cod de autorizare inclusiv HW pentru a utiliza sistemul.

Orice terminal TETRA oferit spre vanzare nu poate fi autorizat sa utilizeze sistemul, deoarece codurile au fost eliminate inainte ca terminalul sa fie dezafectat , astfel incat nu poate accesa sistemul ori transmite-receptiona date din sistem.
Uitati de acces in retelele guvernamentale folosind TMO -Trunking mode !

Toate echipamentele TETRA pierdute, furate ori vandute direct din sistem ,cu codurile intacte vor fi dezactivate imediat de la distanta. Ori dezactivate partial si monitorizate. Daca un utilizator neautorizat incearca sa acceseze sistemul poate fi detectat instant . Majoritatea echipamentelor TETRA au sisteme de urmarire GPS, deci un utilizator neautorizat are mari sanse sa primeasca o vizita din partea autoritatilor.!

Totusi majoritatea terminalelor TETRA au o functie (DMO), Direct Mode Operation si face exact ce spune in denumire .
Acesta este un mod de rezerva in cazul in care reteaua se defecteaza si ofera o utilizare pe distante scurte intre statiile radio. Unele modele mai noi isi pastreaza capacitățile de transmisie digitala putand folosi si sistemul analog.
Puterea unui terminal Tetra portabil este este intre 500mw la max 3w. Unitatile mobile / baza pot avea pana la 10w.

Chiar daca terminalele sunt in TMO pot fi interceptate cu diferite dispozitive de ascultare/decodare. Aici nu intru in amanunte si nu raspund la intrebari pe acest subiect. Totusi, chiar daca o retea este criptata ( air encription1) totusi pot exista terminale fara securitate activata care pot fi folosite in clar (TETRA) transmisia putand fi auzita foarte usor.
Pentru terminalele setate DMO, exista scanere digitale disponibile publicului care sunt capabile sa intercepteze semnalele (da, foarte scumpe, dar disponibile), de asemenea, serviciile de securitate utilizeaza sisteme foarte sofisticate de ascultare/decriptare, modul DMO nefiind critat poate fi ascultat cu usurinta.

In privinta terminalelor care se vand cu „transmisii criptate securizate”.
Atat producatorii cat si utilizatorii finali cheltuiesc milioane pentru dezvoltarea acestor sisteme, prin urmare cheile si algoritmii de criptare (E2EE, ETSI, TEA1, TEA2, TEA 3, TEA 4 etc) sunt un secret bine pazit. Nu va asteptati ca un terminal dezafectat dintr-un serviciu si apoi revandut catre public ( in multe tari se practica, la noi se baga bormasina in ele ) sa aiba aceste chei intacte.Poate cu ceva noroc puteti lua din SUA ori Spania un terminal TETRA cu criptarea de baza End To End, dar orice radio TETRA utilizat in UK, Germania ,Europa in general sigur au criptarea dezactivata. Cumparand un terminal criptat E2EE , cu TEA , pe o frecventa non-standard, este ilegal si puteti fi trasi la raspundere !

Singura modalitate legala prin care puteti obtine acces intr-o retea TETRA Securizata ori Guvernamentala este sa fiti utilizator licentiat ori sa lucrati in sistem.
( Politia, Jandarmeria si ISU face angajari, apropo )

1 comentariu

  1. Catalin

    Vremuri periculoase cu aceste criptari. Nu pentru cei din serviciile respective ci pentru noi ceilalti in cazul in care serviciile o iau razna, sau guvernul o ia razna. Nu mai poti trage cu urechea cum se putea in trecut. Sa nu ne imaginam ca in cazuri extreme nu se poate ajunge iar la persecutii ca pe vremea comunismului sau sa pateasca altii ce au patit evreii. Raul este in oameni, si in momentul in care criptezi comunicatiile dai sansa raului sa nu te mai poti feri sau complota impotriva lui. Pe mai toate forumurile am vazut acest comportament: nu pune intrebari legate de frecvente, de servicii de modurile in care poti sa asculti pentru ca nu raspund, sau unii mai dau frecvente si altii sar ca arsi ca ce-au facut?? Well da bafta, cand se intoarce guvernul impotriva ta sa vedem ce faci atunci. Sau poate te transformi intr-un mic informator din dorinta de a face ceva util cu hobby-ul si te apuci sa ii vanezi pe cei care inca mai folosesc undele analog (si devii cumva vinovat de persecutiile lor). Sa nu uitam istoria, al II lea razboi mondial a fost acum 80 si ceva de ani si comunismul si mai recent.. care e premiza pe care se merge de credeti ca nu se va mai intampla? A trecut o generatie doar de atunci…

    Raspunde

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *