Hytera PDC550 – Dezamagitor

In primul rand  tin sa-i multumesc dealerului Hytera Scope Communication Ltd pentru  deschiderea de care a dat dovada pretul decent si suportul oferit.

Prima impresie. Enorma, really big. Nu are nimic din conceptul de radio. Un fel de struto-camila intre telefon mobil-PoC rRadio si Statie.
Ambalata frumos, finisata frumos. Prima greseala: dimensiunile.

Body-ul de calitate, frumos finisat, toate butoanele fizice fain asezate, silicon de calitate, click-ul fiind la toate asa cum trebuie. Antena frumos realizata, putin prea scurta in comparatie cu statia. Touch-ul foarte responsiv, meniul de start clasic Android si dimensiunile, lasandu-mi impresia activarii unui Samsung Note 4 dar mai mare, mai greu si mai urat.

Tastatura cu grafica chinezeasca mi-a adus minte de testele facute pe Boxshit, brusc mi-am dorit sa nu fie ca aia..
Alimentaror si talpa de calitate, statia asezandu-se asa cum trebuie in ea pentru incarcat.


Platforma software destul de saracacioasa, clasica android curat, nimic impresionant la primul browse . De luat in seama existenta android play lasand utilizatorului optiunea de a descarca ce doreste din market, spre deosebire de modelele anterioare unde nu se putea.
Telefon mobil. Am ramas uimit sa gasesc optiune de telefon mobil clasic. Ma asteptam  la conceptul de Poc Radio nu si la telefon. Fain, macar atat. Setari pentru partea de radio destul de limitate din meniu, nu ma asteptam la asta, fiind 80% intefata sw si touch.

Totusi dorindu-mi foarte mult „statia” si fiind fan al conceptului multimode am decis sa trec la programare.
Desi pot spune fara lauda ca am destule cunostinte in domeniul radio /telefoniei mobile si ma prind destul de repede, incercand sa conectez statia la pc , neuronii mei au inceput sa se distanteze social iar sinapsele sa cedeze. Cu toate cunostintele mele mi-a luat in jur de 2 ore. Pe langa instalarea MDM Lite mai trebuie si un plugin de inceput,  apoi reinsalate driverele adb , apoi trebuie activat meniul developer din android, apoi optiunea de usb debugging . Apoi desi va arata ca nu toate driverele sunt instalate se va conecta si statia.
Pentru a o putea citi mai trebuie instalat un plugin. Ma gandesc ce va face o persoana care nu a mai resoftat un samsung  un telefon android ori  programat o statie dmr.. Cred ca cei de la Hytera ar trebui sa puna si o pastila de tensiune ori durere de cap in cutia statiei.


Odata citita am avut surpriza placuta sa vad ca suporta si analog desi in specificatii nu se spunea de asa ceva, ba chiar am auzit din surse ca ar lipsi in comparatie cu Pdc760.
Meniul si optiunile de programare sunt destul de rudimentare si limitate. Nu se poate face copy/paste la setarile unui canal, trebuie facut fiecare manual. Spre deosebire de cps-ul clasic de la Hytera acesta nu are partea de help pe meniu pentru optiunile noi pe care nu le-am mai vazut in clasic, folosind google mi-am dat seama ca is cunoscute dar au denumiri pompoase aici , atat.

Creearea canalelor e destul de aiurea, editarea lor e bataie de joc. Enumerarea lor in timpul creearii nu te baga decat mai mult in ceata.
Dupa ce am bagat in memorie cateva tg-uri impartite pe hotspot simplex/duplex/repetoare , 3 retele DMR, am avut surpriza ca la alocarea canalelor in zonele aferente sa nu pot introduce decat 16 canale !!! la fel si in rx list/scan list ! wtf guys ?? knobul de schimbare canale e multitura iar partea de software iti ofera nelimitarea iar ei s-au limitat la 16 canale cand vorbim de un device „smart” realizat dupa o experienta de ceva ani de-acum.. lame.
Optiunile pe canal existente pe Hytera PD785/985 sunt cu 5 ani peste ce are panarama asta care se vrea desteapta si doar imaginatia developerilor o poate limita. In acest caz developerii au fost in pana de idei ori cunostinte necesare pentru adaptarea celor din seria PD. I-as da afara in secunda 1.

Nu mare mi-a fost mirarea/dezamagirea sa constat ca desi conceptul este de smart device si a venit cu telefon/Poc Radio/Dmr Radio , nu au implementat optiunea de RoIP ca la Pdc760! Pare o chestie facuta pe genunchi, asamblata cu ce au avut prin sertare si vanduta la jumatatea asamblarii !!!
Dezamagit de prezenta simului fara optiunea de RoIP care ar mai fi „indulcit” amarul sumei cheltuite pe rasul asta , salvand setarile am zis ca n-ar fi rau sa incerc un test in paralel cu Zello daca tot e android play pe ea si se vrea multimod. Descarcarea Zello a decurs normal, instalarea la fel. Surpriza a fost la ptt buton mapping unde desi am lasat unul din butoane neprogramat din MDM iar Zello a „luat ” acel buton in configurare, la apasare in afara de un bip amarat nu facea nimic. Noroc cu clasicul ptt pe touchscreen. Zello si DMR functioneaza in paralel dar ptt in zello cand se afla in background.. ciuciu. Trebuie adusa aplicatia in foreground. Audio destul de ok atat in DMR cat si in Zello.

Aici am apucat sa testez knobul de volum/canale. Porcarie. Se invartea ca pe un rulment de plastic cu bile lipsa . Cheap si fake.
Lovitura de gratie a venit cand tinand impresia asta langa una din Pd985 la tx-ul altei statii a inceput sa bazaie ca atunci cand tii o statie radio/telefon mobil aproape de un echipament audio !!! Am repetat experimentul punand pdc550-ul aproape de hotspot care are doar 10mW , apoi alaturi de o hytera md785. Bazaia de zici ca acum ies albinele chineze din ea la atac!

Ah si bateria.. cand am inceput conectarea avea 100%, dupa 6 ore din care 5 de chin si mai putin de 5 min in ptt ajunsese la 8%. De tot rasul. Dezamagire mai mare nu am putut sa am de la un produs Hytera care se vrea de top, desi am mai avut de la PT580 cand a aparut ori PD985 , primele versiuni..
De fapt parerea de rau cea mai mare o am pentru dealerul Hytera de la care am luat chestia asta, nu ii pot spune statie, dealer care a fost un om de nota 10, serios , mi-a oferit suportul tehnic neconditionat si a inteles cand i-am spus ca i-o trimit inapoi , fiind sub standardele pe care le-as putea accepta chiar si dupa o noapte de baut orice are peste 60 grade alcool.
Si nu va fi singurul Dealer care va avea problema cu intoarcerea acestei chestii inapoi..

Ar mai fi ceva.. La cat de mare e magaria asta care se vrea starie multimode si multirol folosita si in critical communication , tot incerc sa-mi imaginez pe cineva cu una de asta pe vesta alergand sau incercand sa-si faca meseria… si nu stiu daca sa rad sau sa plang..
Daca as putea i-as echipa pe toti angajatii Hytera care au contribuit la grosolania asta cu cate una si i-as pune sa alerge vre-o 2 ture de teren ori sa o tina dupa ei o zi intreaga. Atat.

Ps. Pentru Hytera : Faceti urmatoare statie multimode dupa modelul vechiului Nokia N8 si veti avea ovatii/vanzari ( asta dupa ce  refaceti si cacareaza aia de MDMLite)

 

1 comentariu

  1. Jan

    i had the same bad experience with Hytera PTC760 in 2 years ago.
    but is was happy, my enduser keept it

    Raspunde

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *