Discutând cu câțiva amici radioamatori despre arhitectura rețelei TETRA Radioamator mi-a venit ideea de face același lucru si pentru DMR. Așteptând întrebarea logica „De ce?” am sa argumentez utilitatea. Nu este reinventarea apei calde sau a rotii dar totuși..
Rețelele DMR si arhitectura lor, inclusiv a celor din in România sunt destul de bine standardizate si puse la punct logic dar totuși eu consider ca exista un gap mic care poate avea un impact destul de mare/serios atunci când unul sau doi factori intervin.
In acest moment mai toți utilizatorii folosesc stațiile DMR conectate la Repetoarele existente ori la hotspoturile personale. Am luat in calcul si cele 2-3 persoane care folosesc Roip, pe cei ce vin din alte moduri care folosesc cross linkuri gen YSF2DMR, Dstar2DMR, PoC2DMR si pe cei ce folosesc DMR local pe repetorul existent. Posibil sa fie si ceva utilizatori care folosesc DMR DMO fiind buni prieteni si in raza de acoperire.
Luând in considerare cele mai sus menționate putem deduce ca majoritatea userilor au in stații programate repetoarele din România si/sau setările hotspotului/hotspoturilor din dotare.
In cazul repetoarelor, frecventele si setările TG-ului sunt destul de standardizate dar in cazul hotspoturilor personale fiecare a setat ce a vrut/dorit/știut. Perfect logic si normal.
De asemena mai știm ca majoritatea repetoarelor DMR sunt pe platforma MMDVM unde by default daca nu exista o conexiune la internet acesta nu va funcționa in mod local (TG9).
Ăsta ar fi unul din factorii de care vorbeam. Al doilea ar fi lipsa alimentarii cu energie electrica, ba aș putea lua in calcul si lipsa de cunoștințe/informații ca fiecare user sa știe exact ce sa programeze. Picarea unei rețele DMR nu am sa o iau in calcul deși m-am gândit la ea.
Nu visăm ca alții la situații apocaliptice care sa necesite comunicații de urgenta sa dormim cu stația încărcata, 3 baterii de rezerva si lanterna sub perna – cazul ( W4MHI ),si pur si simplu ma rezum la unul sau mai mulți factori dintre cei mai sus menționați.
In oricare dintre cazurile mai sus menționate datorita setărilor personalizate ale fiecăruia sunt șanse sa nu ne putem auzi nici măcar peste gard pana nu ne sincronizam într-un fel sau altul ori pana nu apelam la un alt mode de comunicație pentru a putea seta ceva parametri de sincronizare.
Sunt destul de multe șanse sa avem cu ce, sa avem cu cine dar sa nu avem cum.
Interesant zic atât eu cat si alți radioamatori cu care am discutat asta, ar fi sa putem standardiza ceva canale DMO si a le programa in stații ca atunci când se ivește ocazia (speram sa nu fie nevoie) sa avem Plan B by default. Nu trebuie decât sa programam in stațiile personale o zona noua gen „YO DMO” unde putem pune TG-ul Național si cele locale in setări default DMO. Ca bonus putem avea si EMCOMM, poate ca un canal adițional. Nu costa nimic, nu trebuie investit in infrastructura. Ba chiar poate fi folosit de noi in momentul in care nu știm setările unui anumit repetor din orașele prin care trecem.
Programând cele 10 TG-uri DMO in stații si punând la RX TG-ul Național si pe cel local aferent zonei din care facem parte facilitam comunicațiile fără ajutorul internetului acolo unde este acoperire. Un coleg care trece prin anumite orașe nu trebuie decât să apese PTT in TG-ul Național DMO ori in cel Local aferent zonei in care este iar daca se afla in raza unui alt radioamator purtător de sarcina DMR DMO :), poate lua legătura cu acesta/aceștia fără probleme.
Probabil ca deschidem o cutie a Pandorei pentru radioamatorii glumeți care vor programa stațiile cu alte id-uri doar sa facă glume proaste ori a celor ce nu sunt radioamatori sa acceseze TG-urile dar eu unul mi-as asuma acest risc.
Atașez o arhitectura de rețea in varianta BETA 1.0 așa cum as vedea-o eu funcționând, orice discuție/modificare fiind deschisa.
salut, noi in targu mures santem activi pe cele doua canale de apel simplex dmr conform iaru.
vhf 145375 ts1 tg99
uhf 433450 ts1 tg99
Pingback: DMR în DMO mode - YO3HEY